DoelstellingHuidig sponsorbedrag:  11.076,-

 

 

Met dit project steunen we verschillende doelen, namelijk:

Emergency Teacher Project Savanne Onderwijs
In Ghana zijn er veel JHS-scholen (Junior High School, leerlingen van 12 tot 15 jaar) met een lerarentekort. Het Emergency Teacher Project probeert dit probleem op te lossen door leerlingen die hun eindexamen hebben gedaan les te laten geven op een JHS-school. De oud-leerlingen worden in hun examenjaar opgeleid om het jaar daarop les te geven. Voor de oud-leerlingen is dit ook een goede oplossing, omdat ze pas een jaar na hun eindexamen kunnen beginnen aan een vervolgstudie. Veel leerlingen zoeken baantjes voor dat “verloren” jaar, maar er is niet zoveel werk. De keuze is meestal of de ouders helpen op de boerderij of proberen betaald les te geven.
Zowel de nieuwe docenten, de oude docenten als de leerlingen van de betreffende scholen zijn erg enthousiast. De jongens geven goede lessen en zijn erg gemotiveerd. We proberen dit zo te houden door met een lager salaris te beginnen en een maand goed lesgeven te belonen met een loonsverhoging. Ze werken dus ergens naartoe, waardoor ze gestimuleerd worden met datgene dat ze doen.
Scolarship programme Savanne Onderwijs
Het middelbaar onderwijs in Ghana duurt 6 jaar en is opgedeeld in twee scholen. De eerste drie jaar (Junior High School; JHS) zijn gratis. De tweede drie jaar (Senior High School; SHS) zijn vaak kostscholen en deze vragen schoolgeld van de leerlingen. De school waar ons project loopt;Nandom SHS vraagt ongeveer 100 euro per jaar per leerling. Voor veel leerlingen is dit een enorm bedrag, met als gevolg dat ze soms maanden of zelfs jaren school missen om het schoolgeld bij elkaar te sprokkelen. Zo heeft Dick Elhorst de ervaring aan een 23-jarige les te geven die dan nog maar in Havo 5 zit. Daarom willen we de leerlingen een beurs aanbieden. Dit houdt in dat zij een jaar schoolgeld krijgen aangeboden en in ruil doen zij iets terug voor het dorp of de school. Dit kan op verschillende manieren:
• HIV/AIDS voorlichting geven aan volwassenen en kinderen rondom Nandom.
• Extra les geven aan de JHS-leerlingen, deze scholen hebben vrijwel altijd een tekort aan leraren en de leerlingen zijn erg gemotiveerd. Aan het einde van de JHS moeten ze namelijk examen doen. Dit examen bepaalt of je naar een goede of slechte middelbare school mag.
• Assisteren bij het weeshuis van Child Support.

 

Child Support Ghana
Stichting Child Support Ghana onder leiding van Eric Coomans ondersteunt ontwikkelingsprojecten ten behoeve van kinderen en jong volwassenen in de Upper West Region van Ghana. Deze stichting geeft financiële en materiële steun aan onder andere de volgende projecten:

• Medische zorg in Hospice.

Het ziekenhuis kan deze mensen niet verzorgen, daarom zorgt Child Support voor voedsel en medische zorg, zodat de patiënten kunnen aansterken.

• Medische zorg in dorpen.

Mensen in kleine dorpen hebben vaak het geld niet om naar de stad te gaan. Eric gaat met verpleegkundigen langs die dorpen en geeft medische zorg. Hij zorgt onder andere voor zwangerschapscontroles, controle van baby’s, medicijnen en aanvullende voedingsmiddelen voor ondervoede kinderen.
• Weeshuis.

Child Support vangt kinderen die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd op in hun weeshuis.
• Medische en revalidatie zorg.

Child Support zorgt voor medische en revalidatie zorg voor (straat)kinderen die niet binnen de verzekeringsregeling van het centrum vallen.
• Sunjeri Skills and Development Centre for Street Girls.

Het geven van lessen: Engels, rekenen, lezen en schrijven, beroepstrainingen enzovoort.
• School for literate Children (S.l.C.).

Sic organiseert lessen voor kinderen van 10 tot 17 jaar die nog nooit naar school zijn geweest.